Yestimun® Béta-Glükán-t elfogadták új élelmiszer-összetevőként

Yestimun® Béta-Glükánt elfogadták új élelmiszer-összetevőként

Az immunrendszert támogató komponens, a Yestimun® Béta-Glükán végre megkapta új jogi státuszát. Hagyományos élelmiszer-összetevőként már 15 éve forgalmazzuk, azonban mostantól hivatalosan is elismerik „új élelmiszer”-ként.

Az elmúlt években néhány béta-glükánt hagyományos élelmiszerként forgalmaztak, míg másokat új élelmiszer-összetevőként kategorizáltak. Ez számos ellentmondást okozott a szabályozásban, a hatóságok és fogyasztók között pedig viták forrása volt. Annak érdekében, hogy a Yestimun® egyenlő esélyekkel versenyezhessen más, már új élelmiszerként regisztrált béta-glükánokkal, illetve, hogy megkönnyítsék a szabályozást és érthetőbbé tegyék annak szempontjait, a Leiber GmbH végül úgy döntött, kérelmet nyújt be a Yestimun® új élelmiszerként való kategorizálására vonatkozóan.

“Számos okunk volt, hogy saját, teljeskörű kérvényt nyújtsunk be és ne csupán a lényegi egyenértékűség mellett álljunk ki”, magyarázta Eike Hagemann, a Leiber GmbH üzleti részlegének igazgatója. „A legfontosabb szempont az volt, hogy más, korábban engedélyezett élesztő béta-glükánokhoz képest a Yestimun®-t minél nagyobb mennyiségben és minél több élelmiszerben lehessen felhasználni.”

A kérelmünkben szerepel, hogy a Yestimun®-t akár napi 1500 mg mennyiségben lehessen alkalmazni étrend-kiegészítőkben. Ez a dózis biztonságos és számos különböző termékkoncepciót tesz lehetővé. “Az új élelmiszer kérelem jóváhagyásával a fogyasztók számára világosabbak lesznek a szabályozási szempontok, ennek különösen azokban az országokban van jelentősége, ahol a hatóság véleményének elfogadtatása korábban nagy kihívást jelentett”, állítja Hagemann.

A jogi státuszt mostantól hivatalosan megerősítették az európai hatóságok, és ez világszerte megállja a helyét (2017/2078/EU bizottsági végrehajtási határozat).

Sőt mi több, az új élelmiszer engedélyezési eljárás során a Yestimun® teljes körű biztonsági értékelése is megtörtént. Az eredmények megerősítik, hogy az összetevő magas minőségű, illetve, hogy funkcionális élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben való felhasználása biztonságos. Az immunrendszert támogató termékek iránti folyamatos érdeklődés és az ez irányú trend miatt, bízunk a sörélesztő eredetű, immuntámogató Yestimun® komponensünket tartalmazó új, érdekes termékek megjelenésében. A bizottság döntése az alábbi linken érhető el:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2017.295.01.0077.01.ENG&toc=OJ:L:2017:295:TOC.

Mondjon „Igen”-t az Élesztő Béta-Glükánra, annak legtermészetesebb formájában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.